Hemp with a social character
Kiemkracht 64 moest een plek worden waar ook anderen kunnen leren en ervaren hoe je voedselvoorziening en landschapsinrichting kunt vormgeven zonder de bodem en natuurlijke hulpbronnen uit te putten. Met een voedseltuin alleen ging dat niet lukken, er moest ook een gebouw bij met ruimtes voor workshops, om te koken, te eten, voor vergaderingen, trainingen, coaching en meer. Voor eigen gebruik en om te verhuren aan mensen en organisaties. De stichting heeft dan ook als doel: ‘Het aanleggen van een eetbaar landschap en het creëren van een inspirerende plek met zorg voor de aarde. Dit natuurlijk in co-creatie met de natuur waarbij er een grote diversiteit is in planten en dieren. De activiteiten op dit landschap verbindt mensen en natuur.
De opdracht voor het ontwerp van het gebouw was: ‘Vanuit respect voor de natuur, een gebouw met vrouwelijke vormen te ontwerpen waarbij de visie van Kiemkracht 64 zichtbaar moet zijn in het gebouw.’ Het gebouw moet een actieve bijdrage leveren aan bewustwording en een nieuw perspectief bieden op voedselvoorziening en landschapsinrichting. De natuur geïnspireerde organische vormgeving en het ecologische materiaalgebruik dragen bij aan een gezonde en helende omgeving. De plattegrond is een onvolledige cirkel, waar middenin een ‘hap’ is genomen. Dit levert een halfopen binnenplaats op. Dit levert een zachte omhelzing op want rechte hoeken zijn er niet. De relatie met het landschap wordt versterkt door de glazen gevels aan de tuinzijde en het grote terras. De overkapping van het terras zorgt zomerdag voor de benodigde onwering. Samen met het terras ontstaat er een geheel en wordt de cirkel ‘gerond’ Hierdoor wordt het terras een verlengde van de binnenruimte; de buitenruimte wordt “binnenruimte”. Op de 2 koppen van het gebouw zijn de grote ruimten gesitueerd. Dicht bij de toegang van het terrein en het parkeren is dit de winkel , keuken en eetruimte. De grote ruimte aan de andere zijde is de “stille” cursusruimte. Een gebogen gang, rond het terras, verbindt alle ruimten met elkaar. In de gebogen gang is toegang tot verschillende vergaderruimtes, de toiletten en de garderobe.
Het multifunctionele gebouw is met natuurlijke en hernieuwbare materialen is gebouwd. Een groendak, hout als draagconstructie, houtskeletbouw, gestorte kalkhennep wanden, kozijnen van duurzaam hout, vloer van lavakorrels, dak van vuren hout, houtvezelisolatie en kalk- en leemstuc. Het dak bestaat uit forse ronde Douglas gefreesde stammen in het zicht. Deze stammen rusten op kolommen van geschilde eiken stammen. De kozijnen zijn van Douglas geschilderd met ecoverf. De buitengevel is een kalkmortel met Keimverf in zandkleur. De dakrand is een houten gebogen frame bekleed met natuurstenen leien. Met het materiaal ontstaat een dampopen gebouw en accumuleert warmte en vocht beter. Leemstuc aan de binnenzijde en de hennep neutralisten elektromagnetische straling. De verwarming van het gebouw vindt plaats middels een warmtepomp en vloerverwarming. Door dampopen te bouwen kan het gebouw, bij normaal gebruik, natuurlijk geventileerd worden. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van zonnepanelen op het terrein en is het gebouw optimaal gericht naar de zon. Door de materiaal toepassing ‘eet’ het gebouw CO2 op.
Oplevering | 2018 |
Projectteam | Huub van Laarhoven & Nick van Dijke |
Opdrachtgever | Kiemkracht 64 |
Bouwkunding aannemer | Biologische-Bouw Collectief B.V. Riel |